هر آنچه باید از رشته جودو در المپیک بدانید
تاریخچه ورزش ......
تاریخچه
ورزش «جودو» یکی از ورزشهای قدیمی در کشور ژاپن و بنیانگذار آن استاد "جیگارو کانو" است. واژه "جودو" از ترکیب دو کلمه "جو" به معنای ملایمت ، و واژه "دو" به معنی اصل و یا روش است. لغت"جو" از ورزش «جوجیتسو» مشتق شده که توسط سامورایی ها مورد استفاده قرار می گرفت، پس جودو را تحت عنوان "روش ملایمت" ترجمه کردهاند.
استاد کانو، جودو را آمیزه ای از قدرت و هنر توصیف کرد که در آن به شما می آموزد، چگونه از قدرت رقبا علیه خود آنها استفاده کنید و جودوکار یاد میگیرد چگونه درصدد اجرای حمله بهموقع در طول مدت مسابقه باشد. جودوکار در حین مسابقه می آموزد بهدنبال نقاط ضعف حریف بوده و آماده باشد که با تمام قوا به اوحمله کند. البته نکته اصلی در طول مسابقه، بهکارگیری مقدار صحیح قدرت مورد نیاز است.در این ورزش یک آدم ضعیف و سبک وزن با استفاده از فنون جودو میتواند یک هرکول قدرتمند را بر زمین بزند و بر او غلبه کند یعنی یک فرد کوچک اندام با استفاده از اصول "یاوارا" میتواند مرد قوی هیکلی را پرتاب کند ویا به نحو موثری از قدرتش برای خنثی کردن قدرت یک مرد قوی هیکل استفاده کند.
این اصول و تاکتیکها باعث شد که محققان بازاریابی از جودو به عنوان یک پدیده ورزشی در بازار استفاده کنند و به شرکتهای کوچکتر رمز بقا و غلبه بر حریفان قدرتمند را بیاموزند، به گونهای که در مقابل آنان زانو نزده، و به جنگ تن به تن با آنها بپردازند. جودو نخستین رشته رزمی است که در المپیک ۱۹۶۴ توکیو وارد بازی های المپیک شد. جودو به عنوان دومین ورزش جنجالی المپیک و دومین ورزش سخت علمی جهان شناخته شده است.
فدراسیون جهانی
هم اکنون محل فدراسیون جهانی جودو در کودوکان ژاپن می باشد. جودو اولین رشته رزمی شرقی است که در المپیک ۱۹۶۴ توکیو وارد المپیک شد.
سبک های جودو
جودوی المپیکی: معروف ترین سبک کودوکان جودو می باشد که امروزه در ایران و تمام دنیا بطور گسترده آموزش داده میشود.
جودوی آمریکایی: ترکیبی از جودو، کشتی، بوکس، جوجیتسو و ساواته است.
جوجیتسوی برزیلی: میتسویو مائدا در سال 1914 جودو را به برزیل برد. او این ورزش را به کارلوس گراسی و دیگران آموزش داد. گراسی باتوجه به اینکه در آن زمان جودو با نام "جوجیتسوی کانو" هم شناخته میشد، آن را جوجیتسوی برزیلی نامید. جوجیتسوی برزیلی بعدها راهی متفاوت از جودو را دنبال کرده و امروزه کاملا از آن متمایز است ولی میتوان آن را یکی از سبک های جودو دانست.
جودو در ایران
در اواخر دهه 1330 دو نفر افسر پلیس به نام بهروز سرشار و انوشیروان شهیدی (مرحوم) جهت بازدید به آکادمی پلیس سوئد اعزام شدند و درآنجا با تمرینات جودو که توسط دانشجویان انجام می شد آشنا شدند.
در سال 1345 آقایان ایکیدا و ناکامورا به ایران آمده و درسالن ورزش دانشگاه پلیس با انجام نمایشاتی جودو را برای افسران دانشگاه که ورزشکار بودند و تنی چند از پرسنل سایر نیروها معرفی کردند.
در این کلاس علاوه برآقایان سرشار ، شهیدی ، سعادتمند ،مدنی و تنی چند از پرسنل تربیت بدنی نیز حضور داشتند.
پیگیری آقای سرشار مربی دیگری از ژاپن به نام اینوئه به مدت 6 ماه به ایران آمد و در تداوم کلاس قبلی کلاس دیگری را تشکیل که در این کلاس آقایان سرشار و شهیدی فنون تا حد کمربند مشکی را فرا گرفتند پس از مراجعت نامبرده باموافقت شهربانی آقایان سروان سرشار و ستوان سعادتمند جهت طی دوره ویژه به کودوکان ژاپن در سال 1347 اعزام و هر دو نفر در مراجعت موفق به اخذ کمربند مشکی دان یک شدند.
درسال 1352 مربی بسیار خوبی از پلیس ژاپن بنام آقای هاتاناگا به ایران آمد که زحمت زیادی برای جودو ایران و پلیس متقبل شد و اکثر جودوکاران آن زمان از کلاس وی تلمذ نمودند در همین سال یکی ازاساتید ژاپن به نام ماتسوشی تا به ایران آمد و اولین کلاس داوری را برای مربیان تشکیل و متعاقب او آقای آندرسن لین از چین تایپه در این زمینه به داوران ایرانی آموزش های داوری ارائه نمود.
در 11 دیماه 1354 فدراسیون جودو ایران رسمیت یافت و آقای بهروز سرشار رئیس و آقای فکرت بعنوان دبیر فدراسیون انتخاب شد.
جودو در المپیک 2016
استادیوم کار یو کای دو که میزبان مسابقات جودو و کشتی المپیک ریو خواهد بود افتتاح شد.
این استادیوم در پارک المپیک بارا قرار دارد. این استادیوم همچنین در زمان برگزاری بازیهای پارالمپیک میزبان مسابقات بوچیا نیز هست.
تعدادی از ورزشکاران این رشتهها در افتتاحیه استادیوم حضور داشتند تا شاهد افتتاح مکانی باشد که قرار است مهمترین مسابقه زندگیشان را در آنجا انجام بدهند.
سارا منزس، ورزشکار جودو در این باره گفت: دیدن این که همه چیز آماده است به ما انگیزه میدهد و نشان میدهد که المپیک بسیار نزدیک است. خوب است که می بینیم همه چیز آماده است و همه مسائل ساختاری حل شدهاند.
لئوناردو پیکسانی، وزیر ورزش جدید برزیل نیز درباره استادیوم کاریوکا گفت: وقتی می بینیم چنین استادیوم هایی ساخته شدهاند احساس غرور میکنیم. بعد از بازیهای المپیک از این استادیوم برای تمرین کشتی، وزنهبرداری، بدمینتون، شمشیربازی، ژیمناستیک و پینگپنگ استفاده میشود.
رقابتهای جودوی بازیهای المپیک یک روز پس از مراسم افتتاحیه و از روز 16 مردادماه آغاز میشود.
389 جودوکار از 136 کشور روی تاتامی ریو به رقابت خواهند پرداخت. از این تعداد جودوکار 238 ورزشکار در بخش مردان و 151 جودوکار در بخش زنان برای کسب 56 مدال طلا ، نقره و برنز تلاش خواهند کرد. مبارزات جودو به مدت 7 روز برگزار می شود و در هر روز جودوکاران یک وزن زنان و یک وزن مردان مبارزات خود برگزار می کنند.
نماینده های ایران در المپیک 2016 ریو
1.سعید ملایی
2.جواد محجوب
پر افتخارترین کشورهای جهان در کسب مدال و توسعه جودو
1.ژاپن
2.روسیه
3.فرنسه
4.برزیل
5.کره جنوبی
6.هلند
7.آلمان
8.مغولستان
9.استرالیا